Cumpărăm sa nu proprietăți în curs de construire?

Cumpărăm sa nu proprietăți în curs de construire?

Cumpărăm sa nu proprietăți în curs de construire?

  • Publicat in08.09.2021

 

Este sau nu o decizie bună să cumpărăm proprități în curs de construire?

Să vedem care sunt avantajele și care sunt dezavantajele unei astfel de achiziții.

 

Începem cu avantajele:

Proprietățile în curs de edificare sunt mai ieftine decât construcțiile deja finalizate. Din analiza de piață făcută, rezultă o diferență de aproximativ 10% față de construcțiile finzalizate și atenție: întabulate. Dacă ne gandin la acest aspect, 10% mai puțin este o sumă semnificativă când vorbim de zeci sau chiar sute de mii de euro din prețul caselor/apartamenteleor.

 

Există mai multe șanse șă îți alegi etajul sau orientarea dorită pentru un apartament. Dacă ne referim la case, se poate alege poziția acesteia dintr-un complex de case. La momentul antecontractului în fază de construcție umpărătorul achită un avans iar vânzătorul îi reține apartamentul/casa dorită.

 

Se poate interveni puțin în compartimentarea interioară a spațiului. Cei mai multi constructori sunt de acord să facă mici modificări interioare în spațiul respectiv. ATENȚIE: Modificări semnificative în cee ace privește compartimentarea nu se pot face fără autorizație de construire, însă modificări care să aducă un plus de comoditate se fac de cele mai multe ori.

 

Se poate urmări calitatea construcției pe măsură ce acasta se execută. Dacă ești cunoscător în domeniu și ai acces în șantier vei putea vedea pas cu pas cum se derulează lucările. Astfel urmărești ce materiale sunt puse în operă.

 

 Dezavantajele există și ele, desi nu ne place să le vedem:

 

Nu de puține ori se întamplă să NU se finalizeze construcția la timp (termenul de finzalizare se decalează).  

În acest caz, fie aștepți să se finalizeze construcția (uneori cu costuri semnifictive), fie renunți la proprietatea antecontractată. În cazul în care renunți, sunt 2 posibilități: primești înapoi avansul achitat sau îl pierzi pentru că nu mai este solvabil constructorul.

 

Exisă și cazuri extrem de nefericite când dezvoltatorul imobiliar nu va fianliza niciodată construcția din motive pe care le vom discuta în alt articol. În acest caz cel mai probabil vei pierde avansul achitat.

 

Chiar dacă poți urmări evoluția lucrărilor și vezi calitatea materialelor nu te ajută prea mult. De multe ori vei râmâne la stadiul de observare pentru că majoritatea constructorilor știu exact ce materiale vor folosi încă de la începutul proiectului și nu vor accepta sugestii din partea viitorilor cumpărători. La final, îți place calitatea dar faci compromisul de a achiziționa acea proprietate, altfel riști să pierzi suma achitată ca avans.

 

 Fiind în cunoștință de cauză, este decizia fiecăruia dintre noi dacă preferă siguranța înaintea prețului sau preferă să riște și să plătească un preț mai mic în defavoarea siguranței unei construcții finalizate.

 

Voi ce variantă preferați?

Într-un post viitor vă povestesc ce am făcut eu într-o achiziție personală.

Navigare articole