Zona centrală a municipiului Cluj Napoca

Zona centrală a municipiului Cluj Napoca

Zona centrală a municipiului Cluj Napoca

  • Publicat in12.01.2022

 Proiectul descrierii cartierelor din Cluj Napoca este unul important pentru noi, un proiect în care investim mult timp și energie pentru a ajunge la sufletele voastre.

Astăzi vorbim despre zona centrală a municipiului Cluj Napoca. De obicei, centrul unui oraș reprezintă principala zonă de atracție pentru majoritatea obiectivelor culturale, administrative, comerciale și financiare.

Conform datelor furnizate de Primăria Cluj Napoca, zona centrală este delimitată după cum urmează: la vest de străzile George Coșbuc și Luis Pasteur, la sud de străzile B.P. Hașdeu și Avram Iancu, la est de străzile Paris, Pitești și râul Someș și la nord de râul Nadăș,

Principalele puncte de reper ale zonei centrale sunt: Piața Unirii, Piața Mihai Viteazu și Piața Avram Iancu, Piața Muzeului și Piața Lucian Blaga.

Aceste zone sunt incluse în zona inițială a sitului pe care s-a format orașul, fiind încă vizibile zidurile cetății medievale. Piața Unirii a fost punctul zero în dezvoltarea orașului medieval Cluj.

Construcțiile din această zonă sunt preponderent vechi, unele fiind construite în jurul anului 1500. Există și numeroase construcții noi chiar dacă mulți specialiști consideră că arhitectura lor nu respectă arhitectura pe care este construită partea veche a zonei centrale (respectiv stilul baroc, gotic și renascentist).

În ultimii ani, orașul este foarte căutat și pentru latura sa artistică. Festivaluri precum UNTOLD, TIFF, Electric Castle au pus Clujul pe harta culturală europeană. Pornind de la aceste aspecte orașul s-a dezvoltat foarte mult iar turismul a devenit unul dintre punctele forte ale economiei locale.

Principalele atracții turistice ale orașului sunt enumerate mai jos, dar nu sunt limitate doar la acestea:

- Piața Unirii și Biserica Sf. Mihail

- Piața Muzeului și Casa Matei Corvin

- Parcul Central, Parcul Iuliu Hațeganu, Parcul Iulius Mall, Baza sportive Gheorgheni

- Grădina Botanică

- Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Parcul Etnografic Romulus Vuia

- Cetățuia

- Bastionul Croitorilor

- Muzeul Farmaciei, Muzeul de istorie. Muzeul botanic al UBB, Muzeul zoologic al UBB, Muzeul USAMV

- Teatrul Național și Opera Română, Teatrul Maghiar

- Cluj Arena, Sala Polivalentă

- Pădurea Hoia

          Deoarece orașul este un important centru educațional, în zona centrală sunt localizate sediile celor mai renumite școli dar și a principalelor universități care fac din acest oraș un centru multicultural datorită numărului mare de studenți români și străini aflați în Cluj Napoca.

Nici partea de distracție nu este neglijată aici: sunt numeroase restaurante, cluburi care devin punctul principal de atracție pentru tineri. Această latură a divertismentului fiind concentrată în special în zona centrală: Piața Unirii și Piața Muzeului.

Tot în zona centrală sunt localizate și cele mai importante clinici și spitale ale municipiului.

Accesul în centru este facil, se face cu mașina dar și cu mijloacele de transport în comun, existând variate posibilități de a ajunge la Aeroportul Internațional Avram Iancu sau la Gara CFR.

Dezvoltarea imobiliară recentă ne dă de înțeles că cererea depășește oferta actuală. Din acest motiv tot mai multe proiecte sunt in dezvoltare. Se observă că proiectele mari din centru sunt mixte și include atât spații de locuit, cât și spații pentru birouri dar și spații de recreere și zone comerciale. Dacă este să vorbim despre prețuri, zona centrală nu este o zonă ieftină iar prețul îl plătesc cei care doresc să locuiască aici, aproape de principalele puncte de atracție ale orașului.

Conform statisticilor recente, prețul mediu /mp în zona ultracentrală este de 2733 euro/mp iar în zona centrală prețul este de 2400 euro/mp. Comparat cu anul anterior, se remarcă o creștere de 8,8% iar față de aceiași perioadă a anului 2019 creșterea este de 21,4%.

Numărul tranzacțiilor imobiliare a fost în creștere în ultimii ani, deși unii specialiști au prevăzut o posibilă scădere a prețurilor și scăderea numărului tranzacțiilor

Așadar imobilele din zona centrală, deși sunt greu accesibile financiar, au avantaje pe care investitorii de știu și le fructifică. Majoritatea spațiilor din zona centrală și ultracentrală sunt cumpărate pentru investiție, astfel pot fi închiriate cu ușurință.

 

 

 

 

Navigare articole