Despre Cluj-Napoca si cartierele sale

Despre Cluj-Napoca si cartierele sale

Despre Cluj-Napoca si cartierele sale

  • Publicat in05.01.2022

 Municipiul Cluj-Napoca este cunoscut ca fiind pentru mulți români, și nu numai, prima opțiune în ceea ce privește traiul urban.

Ce are de oferit acest oraș minunat? Sunt multe de spus aici. Aș vrea să mă concentrez pe avantajele traiului în acest oraș. Dezavantajele le lăsăm pentru o postare ulterioară.

Ce face din Cluj-Napoca un oraș atât de atrăgător? Unele dintre considerente sunt cele ce țin de calitatea vieții. Au fost făcute numeroase studii și clasamente la nivel european care menționează orașul ca fiind unul dintre favoritele europenilor, având cel mai ridicat nivel de trai din țară. S-au analizat criterii cum ar fi: gradul de siguranță al populației, nivelul de poluare, posibilitățile de educație oferite de Stat dar și de entitățile private, gradul de cultură al locuitorilor, puterea de cumpărare dar și prețul /mp pentru proprietățile imobiliare în raport cu veniturile locuitorilor.

Din punct de vedere al așezării geografice, orașul este situat între dealuri, ceea ce a dus în trecut la denumirea zone ca fiind Castrum Cluj, adică cetatea închisă între dealuri. Numele actual al orașului a fost schimbat în anul 1974, fiind oficial numit Cluj-Napoca.

Faptul că aici se găsesc unele dintre cele mai bune universități din țară a făcut din oraș un punct de atracție pentru cei care au dorit să studieze la una din prestigioasele universități aflate în oraș: Univeristatea Babes Bolyai, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, Universitatea Dimitrie Cantemir sau Universitatea Sapientia.

Organizarea administrativă a orașului era concentrată în zona centrală iar cartierele principale erau Andrei Mureșanu și Gruia. Apoi, în timpul regimului comunist au apărut faimoasele cartiere de blocuri care reuneau majoritatea locuitorilor din oraș care activau în domeniul industriei, respectiv cartierele Mărăști, Între Lacuri, Mănăștur, Gheorgheni, Grigorescu, Plopilor și Zorilor. Cartierele vechi de case au rămas pe harta orașului: Iris, Bulgaria, Dâmbul Rotund și Someșeni însă densitatea populației de aici nu era prea mare.

În contextul actual favorabil, ca centru universitar și cultural impunător, dar și prin dezvoltarea industriei IT din ultimii ani, orașul a cunoscut o expansiune considerabilă. Au apărut noi cartiere rezidențiale chiar pe teritoriul orașului, cum ar fi Bună Ziua, Borhanci, Sopor, Europa, Făget.

Boom-ul imobiliar din ultimii ani a dus la dezvoltarea zonei metropolitane care cuprinde localitățile învecinate: Florești, Baciu, Popești, Chinteni, Apahida, Dezmir, Feleacu.

Pentru a veni in ajutorul tău, am decis să prezentăm câte un cartier în fiecare săptămână.

Urmărește-ne și vei afla lucruri interesante.

Navigare articole