De ce cresc prețurile proprietăților imobiliare

De ce cresc prețurile proprietăților imobiliare

De ce cresc prețurile proprietăților imobiliare

  • Publicat in23.07.2021

 Dacă te interesează acest domeniu, ai văzut ca prețurile au crescut constant în ultimii ani. O creștere mai accentuată și total neașteptată are loc cam de 1 an, adică de la finalului perioadei de lockdown cauzat de virusul Covid-19.

Analizând diverse surse de informațiii, expun mai jos 7 motive pentru care prețurile au luat-o razana în ceea ce privește imobiliarele din Cluj Napoca și împrejurimi:

  1. Foarte multe persoane au început să își dorească să locuiască la casă, văzând diferența între un lockdown petrecut la casă și o perioadă similară petrecută locuind la bloc între 4 pereți, poate chiar fără balcon.
  2. Work from home i-a făcut pe mulți să aibă nevoie de o cameră separată pe care să o folosească pentru birou. Astfel a apărut nevoia de schimbare. Cei care au avut posibilitatea și-au făcut upgrade la locuințe, cumpărând apartamente/case care au cel puțin o încăpere în plus.
  3. Se preconiza o criză econimică odată cu criza saniatră provocată de Covid-19 și oamenii care au avut lichidități au preferat să investească banii în imobiliare decât să ajungă să se devalorizeze și să piardă și mai mult.
  4. Foarte mulți români plecați în străinătate și-au pierdut joburile și s-au reîntors în țară. Aceștia au avut nevoie de locuințe, astfel, au cumpărat case sau apartamente în care să locuiască.
  5. Scumpirea materialelor de construcții duce direct la o creștere a prețurilor însă văd justificat invocat acest motiv pentru construcțiile noi, în curs de construire. Dacă te întrebi cum acest motiv poate afecta prețurile imobilelor construite în trecut, sunt mai multe răspunsuri printre care: dezvoltatorii imobiliari ”blochează” vânzarea de noi unități locative pentru o perioadă scută de timp pentru a-și maximiza profiturile în contextul noilor prețuri practicate pe piață. Alt motiv ar fi că scade interesul/cererea pentru construcțiile noi și cumpărătorii își îndreaptă atenția spre imobilele vechi. Crescând cererea, cresc și prețurile lor.
  6. Valoarea monedei naționale se tot depreciază față de moneda EURO în ultima perioadă. Majoritatea imobilelor se vând în monedă EURO. Dacă veniturile noastre sunt în RON, asta înseamnă o creștere garantată a prețului.
  7. Cireașa de pe tort: specialiștii consideră că nivelul prețurior la imobiliare în România este unul dintre cele mai mici din zona de sud-est a Europei. Sunt tot felul de statistici care analizează raportul dintre salariul mediu brut și prețul/mp pentru locuințe. Contrar așteptărilor, la noi în țară mai este loc să crească prețurile.

Primele 4 puncte care se manifestă prin creșterea interesului față de imobiliare, are ca efect direct creșterea prețului/mp la imobiliare. Cu alte cuvinte cererea mare de locuințe duce la creșterea prețurilor.

Ultimele 3 puncte au în vedere factori economici interni care contribuie la creșterea prețurilor.

Cât mai cresc prețurile la imobiliare? Nimeni nu poate să știe. Cert este că cine nu a cumpărat în ultimii 3-5 ani cu speanța că prețurile vor scădea, acum regretă.

Nu trebuie să aștepți o criză economică să scadă prețurile, fă acum tot ce se poate. Trecutul îl cunoaștem. Avem impresia că știm ce este în prezent dar viitorul este categoric o necunoscută.

Acționează acum și cumpără casa pe care ți-o dorești. Suntem aici să te ajutăm.

Apelează cu încredere la serviciile oferite de SFERA GRUP IMOBILIARE și împreună găsim varianta potrivită pentru tine !

Navigare articole