Cartierul Marasti din Cluj Napopca

Cartierul Marasti din Cluj Napopca

Cartierul Marasti din Cluj Napopca

  • Publicat in02.02.2022

 Cartierul Mărăşti, cel pe care îl cunoaștem astăzi și despre care spunem că este zonă semicentrală a municipiului Cluj Napoca, este un cartier construit în anii 1970-1980, în partea de nord- est a orașului.

Denumirea acestui cartier are la bază numele uneia dintre localitățile foarte importante pentru istoria României, respectiv o localitate din Moldova care în timpul Primului Război Mondial a avut însemnătate deosebită.

Se spune că de fapt acest cartier este locuit încă din Evul Mediu. Inițial, cartierul Mărăşti, denumit şi ”Oraşul de Jos”, a fost o prelungire a centrului Clujului și reprezenta locul unde erau produse alimentele necesare traiului orășenilor. În acea perioadă, zona era considerată o prelungire a centrului, era împărțită în 3 zone: zona meșteșugărească, zona agricolă şi zona muncitorească.

Forma de astăzi a cartierului a început să prindă contur datorită expansiunii puternice de la începutul anilor 1970, când de-a lungul străzilor 21 Decembrie 1989 și Aurel Vlaicu au început să se înalțe numeroase blocuri. care aveau ca scop asigurarea necesarului de locuințe pentru cei care munceau în principalele centre industriale ale orașului. Vorbim despre angajații Combinatului de utilaje grele CUG, ai fabricilor Carbochim, Clujana, Someșul, Farmec, Terapia etc.

Limitele actuale ale cartierului sunt următoarele: la nord este delimitat de str. Răsăritului, la est este delimitat de str. Fabricii de Zahar și str. Ialomiței, calea Dorobanților și str. Semenicului limitează cartierul la sud iar în vest limitele sunt str. A. Suciu, str. Pitești, str. Paris și Someșul Mic.

Ca ordin de mărime, cartierul Mărăști este al doilea cartier al municipiului Cluj Napoca, după Mănăștur. La acest moment, cartierul are o populație de aproximativ 45,000 de locuitori rezidenți.

Din punct de vedere urbanistic este format în mare parte din blocuri de 4, 8, 10 sau chiar 14 etaje, în care găsim apartamente de 1, 2, 3, sau 4 camere. Ceea ce face deosebit acest cartier este și faptul că arhitectura blocurilor a fost considerate o ”bijuterie” a vremurilor. Faimoși arhitecți români și coreeni au semnat proiectele de arhitectură pentru blocurile din zona sensului giratoriu și al Pieței Mărăști.

Dacă în trecut cartierul era locuit preponderent de rezidenți, odată cu dezvoltarea zonelor de învățământ superior, tot mai mulți tineri studenți au devenit vecinii vechilor locatari. Acum cartierul este unul dintre favoritele studenților la FSEGA, la Universitatea Dimitrie Cantemir sau de studenții de la UTCN care au un campus în zona Expo Transilavnia. Din acest motiv cartierul este unul preferat și pentru investitori. Apartamentele cumpărate în acest cartier au randamente foarte bune la închiriere.

Clădirile cu caracteru rezidențial și industrial au fost completate de clădiri de birouri și spații administrative care fac din acest cartier o zonă foarte atractivă a orașului. Olimpia Business Center, The Office Cluj sau Cluj Business Center sunt doar câteva dintre aceste centre nou-construite. Clădirile administrative care atrag atenția asupra cartierului sunt Biblioteca Județeană ”Octavian Goga” iar în imediata vecinătate este Consiliul Județean Cluj.

Zona comercială cea mai cunoscută a cartierului este zona Pieței Mărăști, unde de-o parte și de alta a B-dului 21 Decembrie 1989 sunt diverse magazine, spații comerciale, sedii de bănci, farmacii – toate concentrate lângă artera principală de circulație a cartierului.

În ceea ce privește divertismentul, cartierul se bucură că fiind primul din Cluj care a deținut un cinematograf. Cinematograful Mărăști a fost primul cinema care era accesibil clujenilor și prin prisma faptului că o perioadă lungă de timp a fost gratuit pentru public. Acum acesta găzduiește pe lângă filme, diverse evenimente precum lansări de carte, expoziții, dezbateri.

Transformarea Fabricii de Pensule este de asemenea un proiect impresionant, devenind un spațiu de artă contemporană, unde au loc tot felul de evenimente, de la concerte, la expoziții şi proiecții de film.

Printre cele mai importante clădiri ale cartierului sunt următoarele:

• Biserica Sfântul Petru şi Pavel

• Sediul Sucursalei Transilvania a Băncii Române pentru Dezvoltare

• Sediul central al Bibliotecii Județene „Octavian Goga”

• Pavilionul expozițional regional „Expo Transilvania”

• Fabrica de Pensule

• Campusul Universitar Mărăști

• Iulius Mall

• Consiliul Județean Cluj

• Universitatea Babes Bolyai - FSEGA

• Universitatea Dimitrie Cantemir - Facultatea de Științe Economice

• Hotelul „Univers T” – fosta Casă a Tineretului.

Principalele artere de circulație ale cartierului sunt:, Bd. 21 decembrie 1989, str. Aurel Vlaicu, Str. Dorobanților, Str. București și Str. Fabricii.

Pe aceste artere se realizează accesul spre principalele puncta de interes ale orașului. Transportul în comun este bine gândit, existând numeroase linii de autobuz și troleibuz care deservesc locuitorii cartierului.

Farmecul cartierului Marăști este aparte. La fel și atracțiile sale iar daca ajungi în Cluj Napoca, nu ezita să vizitezi și acest cartier.imobiliare cluj, apartamente Marasti case Marati sfera grupi mobiliare 

 

Navigare articole