Cartierul Mănăștur din Cluj Napoca

Cartierul Mănăștur din Cluj Napoca

Cartierul Mănăștur din Cluj Napoca

  • Publicat in16.02.2022

Cartierul Mănăștur din Cluj Napoca este un cartier simbol al orașului. Istoria lui începe din Evul Mediu ca așezare de sine stătătoare. În anul 1063 a fost prima documentare a satului cunoscut atunci sub denumirea ”Monostor” adică ”Satul Mănăstirii ” sau ”Satul Abatelui” – face referire la mănăstirea benedictină de la care a pornit întreg satul. Actuala Biserică Calvaria a fost punctul zero în dezvoltarea acestui cartier. Cei câțiva țărani liber care și-au întemeiat gospodăriile pe lângă mănăstire asigurau necesarul acesteia din punct de vedere agricol. Astfel, terenul din imediata vecinătate a mănăstirii era zona agricolă în care munceau puținii locuitori ai satului.

În anul 1895, satul Mănăștur devine parte a orașului Cluj Napoca, având un rol important în parcursul viitor al regiunii. Cartierul se dezvoltă, astfel că la recensământul din anul 1890 aici locuiau 3,099 de persoane, fiind un mix româno-maghiar.

Începând cu anul 1970 regimul comunist pune bazele actualului cartier și începe să demoleze casele mici și amărâte din zonă iar în locul acestora au apărut blocuri cu 4 etaje dar cele mai multe au regim mare de înălțime, adică 8 și 10 etaje.

Inițial cartierul a fost gândit în 4 zone însă doar 3 dintre acestea au fost finalizate. Ultima zonă a rămas doar la stadiu de proiect deoarece revoluția din 1989 a pus capăt acestui mare proiect. Partea stângă a străzii Câmpului a rămas neatinsă. Casele de aici nu au fost demolate. Astfel a rezultat o zonă mixtă: pe partea dreaptă a străzii sunt blocuri de 8-10 etaje amenajate în stil urban iar pe partea stângă a străzii se pot observa încă unele dintre construcțiile vechi ale satului Mănăștur. Aici ar fi trebui să fie zona de recreere cu parcuri, bazin de înot însă totul a rămas doar la fază de proiect.

Limitele actuale ale cartierului sunt următoarele: la est este delimitat de Cimitirul Mănăștur, la sud de pădurea Făget, la vest de str. Colinei și pârâul Gârbău iar la nord de Biserica Calvaria și Calea Mănăștur.

Din punct de vedere urbanistic, este alcătuit preponderent din blocuri. Primele case noi care au apărut după 1990 a fost pe str. Câmpului. Aici a fost singura zonă de teren liber rămasă neconstruită, în trecut fiind pășune pentru animalele locuitorilor din satul Mănăștur. Sunt foarte puține case în acest cartier, poate este cartierul cu cele mai puține case din oraș.

În acest context, cartierul Mănăștur este cel mai mare al orașului Cluj Napoca. Aici locuiesc aproximativ 130,000 locuitori – ceea ce face din acest cartier un oraș în adevăratul sens al cuvântului.

Având o densitate atât de mare a locuitorilor, rezultată din faptul că sunt multe blocuri cu regim mare de înălțime, una dintre principalele probleme ale cartierului este lipsa locurilor de parcare. Nu au fost gândite zone pentru parcări. Actuala administrație se lupă de ani de zile cu această problemă iar soluția a fost construirea unor parkinguri auto cu mai multe nivele. Populația cartierului resimte efectele pozitive ale construirii acestor parkinguri și speră că în viitor vor exista și mai multe.

Principalele căi de circulație ale cartierului sunt: Calea Mănăștur care face legătura cu zona centrală a Clujului, Str. Frunzișului care face legătura cu cartierul Zorilor, str. Plopilor care face legătura cu cartierul Grigorescu, str. Calea Florești care face legătură cu localitatea învecinată Florești. La fel de importante sunt și străzile Primăverii, Câmpului și Mehedinți.

Din punct de vedere al transportului public, este unul dintre cartierele privilegiate având o infrastructură foarte bună. Pe lângă liniile de autobuz și de troleibuz, există și linia de tramvai care face legătura între Mănăștur și zona industrială a Clujului. Aici găsiți orarul mijloacelor de transport în comun, pus la dispoziție de CTP Cluj, pentru liniile care tranzitează cartierul: http://www.ctpcj.ro/index.php/ro/orare-linii/linii-urbane.

Cartierul cu istorie de peste 1000 ani se poate mândri cu cea mai veche biserică din oraș. În biserica Calvaria s-au ținut slujbe religioase începând cu secolul X, fiind folosită ca biserică benedictă, iezuită, protestantă, catolică, greco-catolică, ortodoxă și romano-catolică.

Strada Mehedinți este cunoscută pentru densitatea mare de populație, fiind una dintre străzile cu cei mai mulți locuitori din oraș. Pe faimoasă stradă în forma literei ”S” sunt garsoniere, apartamente cu 2, 3 și 4 camere unde locuiesc peste 17,000 oameni – adică echivalentul unui orășel mai mic.

Tot la capitolul ”cel mai mare” putem menționa 2 construcții: pe str. Primăverii este cel mai mare bloc din țară (blocul S4) și clădirea West City Tower (în curs de construire) care este cel mai înalt bloc din România.

Zonele comerciale necesare cartierului au fost construite, rând pe rând, existând o mare varietate de supermarketuri, piețe, centre comerciale dar și faimosul Vivo Cluj Napoca (fostul Polus) – primul mall al orașului.

Ceea ce face din acest cartier unul atractiv este accesibilitatea cartierelor cu care se învecinează, diversitatea de magazine și supermarketuri, piețe și alte servicii adiacente necesare unui trai modern și liniștit. De asemenea sunt multe școli și grădinițe iar transportul în comun este foarte bine pus la punct.

În plus, în viitorul apropiat se va finaliza și parcul mult așteptat din zona ” La terenuri”, ceea ce va aduce un mare plus locuitorilor zonei.

Din punct de vedere al evoluției prețurilor la imobiliare, cartierul Mănăștur, a înregistrat în ultimii ani cea mai mare creștere a prețurilor/mp, astfel existând o mică diferență între acest cartier, considerat cândva la periferia orașului și celelalte cartiere aflate în topul preferințelor clujenilor. 

Navigare articole