Cartierul Gruia din Cluj Napoca

Cartierul Gruia din Cluj Napoca

  • Publicat in26.01.2022

 Cartierul Gruia din Cluj-Napoca este unul dintre cele mai vechi cartiere ale municipiulu. Alături de zona centrală și cartierul Andrei Mureșanu au format așezarea inițială a orașului.

Cartierul Gruia se întinde de la Dealul Cetățuia până la strada Tăietura Turcului, fiind delimitat în partea de nord de calea ferată, la est de strada Horea, la sud de cartierul Grigorescu și la vest de Pădurea Hoia.

Pentru că acest cartier este una din cele mai vechi zone rezidențiale ale municipiului, este format în principal din case, unele foarte interesante din punct de vedere architectural. Statistic vorbind este cartierul cu cele mai puține blocuri, există doar câteva blocuri pe strada Gruia, strada Vânătorului și strada16 Februarie.

Zona emblematică a cartierului este Cetățuia – faimoasa fortificație a fost construită în perioada Habsburgică (1715-1735) și avea rol de apărare. Forma inițială era de stea și adăpostea clădiri importante cu utilitate strategică de apărare. În prezent, însă, s-a păstrat o mică parte din construcția inițială: câteva ziduri și 4 construcții, una dintre ele fiind faimosul Turn al Parașutiștilor.

Pentru că beneficia de o panoramă deosebită asupra orașului, pe faimosul deal s-a construit un hotel care dă denumirea zonei, denumire folosită azi de localnici: Belvedere.

O altă caracteristică deosebită a cartierului este faimoasa intersecție "Șapte Străzi". Se pare că aceasta este intersecția cu cel mai mare număr de străzi din Europa. Într-un sens giratoriu construit recent, se întâlnesc următoarele străzi: Gruia, Cetății, Carpați, Mecanicilor, Crișan, Emil Racoviță și Romulus Vuia.

Vorbind despre atracțiile cartierului putem enumera și un obiectiv bine-cunoscut de iubitorii fotbalului: stadionul de fotbal Constantin Rădulescu al clubului CFR Cluj. Acest stadion a fost construit în anul 1973, apoi în 2008 a fost inaugurat noul stadion care în prezent are o capacitate de peste 23.000 locuri.

La limita cartierului în partea de vest se află Muzeul Satului – un muzeu înființat de Romulus Vuia. În onoarea acestuia există o stradă care îi poartă numele.

Printre personalitățile remarcabile care au locuit în cartier se numără și savantul Emil Racoviță care a locuit într-una din casele aflate la baza străzii care astăzi îi poartă numele.

Multe dintre străzile cartierului aveau în trecut denumiri tematice, cum ar fi strada Mecanicilor (în trecut era denumită str. Aventuroasa) sau strada Mașiniștilor (datorită proximității față de Gară), str. 11 Octombrie, str. 16 Februarie.

Datorită localizării ce permite accesul facil către alte zone ale orașului, Gruia devine din ce în ce mai dorit. În ultimul timp au apărut mai multe restaurante, bistrouri și locuri de relaxare care pun acest cartier pe harta gastronomică de interes a gurmanzilor.

Deși este considerat un cartier cu mult spațiu verde, există doar 2 zone de relaxare și promenadă: Parcul Cetățuia și Parcul Gruia.

În ceea ce privește transportul în comun cartierul este deservit de 2 lunii de autobuz:

Linia 37 - http://ctpcj.ro/index.php/ro/orare-linii/linii-urbane/linia-37 și

Linia 38: http://ctpcj.ro/index.php/ro/orare-linii/linii-urbane/linia-38.

 

Navigare articole