10 Sfaturi să nu fiți înșelați când cumpărați o casă

10 Sfaturi să nu fiți înșelați când cumpărați o casă

10 Sfaturi să nu fiți înșelați când cumpărați o casă

  • Publicat in16.07.2021

 Te-ai săturat să locuiești la bloc. Vecinii de lângă tine fac gălăgie, de fapt copiii vecinilor fac gălăgie, vecina de sus  poartă tocuri în casă (se crede mai sexy dacă defilează cu tocuri prin casă) iar vecinul de jos sâmbătă la ora 7,30 face test de auz și dă muzica tare. Și-a propus să testeze tot blocul, așa că muzica răsună cu toată puterea boxelor.

GATA! Te hotărăști și tu ca tot românul să îți cumperi o casă.

Începi cu începutul: cauți case de vânzare online. Deschizi 10 site-uri ale unor agenții imobiliare care promovează diverse oferte de vânzare. Toate ofertele au câteva lucruri în comun: îți prezintă cu aproximație zona în care este situată proprietatea, se menționează suprafața utilă, suprafața construită, suprafața terenului, suprafața teraselor sau a balcoanelor, dacă este finisată sau nu și prețul de vânzare.

Ca să începi cautarea cu dreptul, ar fi bine să te ții de următorul plan de atac:

1.      Analizează sistematic. Ia o foaie de hârtie și împarte-o în 2 coloane. O coloană o numești ”pro”, cealaltă coloană o numești ”contra”. Vei trece aici toate aspectele pozitive și cele negative pe care le iei în calcul. De exemplu: cartierul, distanța maximă față de locul de mună, de grădinița copiilor sau de școala lor, distanța până la un centru comercial, sau cea față de un parc de joacă pentru copii etc.

2.      Analizează cartierele sau zonele în care crezi că ai vrea să locuiești. Caută avantaje și dezavantaje. Prospectează piața pe zone a localității. Dacă tu stii că vrei să cumperi o casă în zona ultra-centrală, caută anunturi de vânzare în acea zonă. Dacă încă nu te-ai hotărât în ce zonă ai vrea să te muți, studiază și alte cartiere.

3.      Surse de anunțuri de vânzare principale sunt site-urile agențiilor imobiliare care îți vor prezenta anunțuri numai unul și unul. Toate casele lor sunt superbe, locația excelentă, atmosfera de vis și prețul pe măsură. Dacă prețul e prea mic întreabă-te DE CE OARE? De cele mai multe ori, există o problemă... minim o problemă. O altă sursă de informare poate fi presa scrisă. În ziarele locale se găsesc anunțuri de vânzare  - casele sunt vândute direct de proprietari.

4.      Analizează suprafața utilă a construcției. Această suprafață se calculează însumând suprafața încăperilor din interior. Aici nu nu se ține cont de suprafața teraselor sau a balcoanelor, a garajului sau a anexelor gospodărești. De multe ori în prezentarea sumarului suprafețelor, în suprafața utilă este inclusă și suprafața balcoanelor, astfel prețul/mp pare mai mic decât ar fi în realitate.

5.      Analizează suprafața terenului aferent. Amprenta la sol a construcției face parte din suprafața totală a terenului. Vei avea astfel o porțiune de teren liber și o porțiune teren construit.

6.      Aspecte legale. Ai mare grijă la documente. Proprietatea trebuie să fie legal construită, să respecte normele urbanistice în vigoare. În plus construcția trebuie să fie înscrisă în cartea funciară (CF). Un alt aspect important ce ține de partea juridică este ca situația din teren să corespundă exact cu cea din documente: suprafețe, compartimentare, destinație încăperi etc.

7.      Branșamente la utilități.  Verifică să existe branșamente la apă, canalizare, gaz, curent electric. Nu e suficient să îti arate agentul imobiliar sau constructorul că este stâlp de electricitate pe stradă sau că prin fața casei trece conducta de gaz. Se consideră că proprietatea este branșată la utilități când există fizic contoarele de utilități și acestea sunt funcționale. Concret: daca apeși întrerupătorul, se face lumină, dacă tragi apa la w.c. vezi că funcționează iar daca îți este sete, poți să dai drumul la robinet și să bei apă potabilă de la rețeaua publică de apă.

8.      Rețele de utilități subdimensionate. Se poate întâmpla să cumperi casa, să iti cumperi mobila după plac și să te muți. La prima ploaie serioasă constați că strada este inundată – sistemul de canalizare s-a înfundat, este subdimensionat și nu face față numărului mare de locuințe din zonă. Asta se poate întâmpla și cu celelalte rețele de utilități. Daca rețeaua electrică este suprasolicitată, periodic vei rămâne fără curent electric. Sau dacă rețeaua de apă este subdimensionată vei constata că apa are debit mic și că nu poți face un duș sau că centrala termică nu funcționează corespunzător. Interesează-te bine despre situația utilităților din zona respectivă.

9.      Vrei o casă finisată deja și mobilată? sau poate vrei o casă pe care să o finisezi așa cum îți dorești? Un alt aspect important este nivelul finisajelor viitoarei tale case. O casă deja finisată și mobilată te scutește de multe bătăi de cap: să cauți meseriași buni și seriosi, să cauți modele și tipologii de amenajări interioare, să cumperi materialele de construcție necesare etc. Pe de altă parte dacă dorești să personalizezi în întregime casa, ai vrea să faci tu toate alegerile ce țin de design, calitatea materialelor folosite.

10. Cum vede finanțatorul (banca) viitoarea ta casă. De reținut că dacă vrei să iei un credit de la bancă, banca trebuie să se asigure că garanția adusă pentru credit acoperă valoarea creditului acordat. Pentru asta, se va întocmi un raport de evaluare prin care se va  stabili valoarea exactă a proprietății achiziționate. Chiar dacă se constată că viitoarea garanție este o casă mobilată și dotată după ultima modă, valoarea proprietății nu va incude valoarea bunurilor mobile din casă cum ar fi mobilierul, echipamentele, dotările electronice și electrocasnice.

Cu atâtea aspecte de luat în considerare, e foarte ușor să  fii înșelat cand îți cumperi casa. De aceea, este foarte bine să apelezi la un specialist în domeniul imobiliar. Acesta iți va spune care sunt avantajele casei pe care vrei să o cumperi și mai ales îți va arata unde e posibil să apară probleme. Cu siguranță nu vrei să muncești o viață întreagă să plătești o casă care are vicii ascunse.

Dacă ești în dubiu, sună cu încredere. Te vom ajuta să iei cea mai bună decizie !

Navigare articole